T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / İZMİT - Muammer Dereli Fen Lisesi

Muammer DERELİ

            Muammer DERELİ 1925 yılında Sürmene´de dünyaya geldi. Bir taraftan okuyan bir taraftan çalışan Muammer DERELİ tahsilini yarıda keserek 1941 yılında ticaret hayatına kamyonculuk ve nakliyecilik yaparak başladı. O yıllarda dünyaca ünlü bazı markaların Türkiye temsilciliklerini alarak otomotiv yedek parça ticaretinin içinde kendini buldu.     

 

            Üretim olmadan ülkenin kalkınmasının eksik kalacağını o yıllarda farkeden Muammer DERELİ üretim faaliyetlerine hız vererek yine dünyaca ünlü Alman firmalarından lisans alarak kamyon ve yedek parça üreten fabrikaların kuruluşunda ortak ve yönetici olarak görevler üstlendi.     

 

            Hep iyiyi, mükemmeli ve kaliteyi kovalayan Muammer DERELİ fabrikalarında en son teknolojilerle üretim gerçekleştirdi. Bugünkü küreselleşmeyi çok önceden hissederek şirketlerine teknoloji lideri Avrupalı firmalar buldu ve onlarla müşterek ortaklıklar kurarak dünyaya açılmayı gerçekleştirdi.     

 

            Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir eğitim gönüllüsü olan Muammer DERELİ eğitilmiş, kaliteli teknik eleman eksikliğini her zaman yaşamış bir insan olarak eğitime katkıyı her zaman birinci vazifesi olarak görürdü. Sağlığında plan ve projelerini hazırlattığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Muammer DERELİ Kampüs ve eğitim binalarının inşaatını göremeden 6 Mayıs 1997 tarihinde vefat etti.    

 

            Eşi ve çocukları babalarının yolundan devam ederek bu eğitim müessesesinin inşaatını bitirip Karadeniz Teknik Üniversitesi´ne bağışlamışlardır. Yine Dereli Ailesi´nin kendi imkânlarıyla Kocaeli - İzmit´te yaptırdığı Muammer Dereli Fen Lisesi, Türkan Dereli İlkokulu ve Bilgün Dereli Anaokulu 21 Eylül 2006´da öğrenime açılmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2012 - Güncelleme: 22.07.2023 17:35 - Görüntülenme: 11463
  Beğen | 11  kişi beğendi